Oeverloos afmeren

Wilt u ook van optimaal genieten van het vaarseizoen? Vergroot uw vaarplezier en laat in uw jacht een spudpaal door ons inbouwen. SBM heeft sinds 2010 inmiddels 45 jachten voorzien van spudpalen!

De spudpaal is het ultieme middel om geheel zelfstandig een jacht af te meren. Het is een andere manier van afmeren met vele bijkomende voordelen.

Een buis/paal wordt in uw jacht gebouwd die u met het grootste gemak kunt laten zakken bij het afmeren. Hierdoor wordt, in niet al te diepe wateren, elke plaats een afmeer-/ligplaats!

een stalen, elektrisch bediende, telescopische spudpaal of een enkelvoudige, houten spudpaal.

Welk type voor uw jacht het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren: de waterverplaatsing van uw jacht, beschikbare inbouwruimte en de gewenste bediening.

65

ingebouwde spudpalen sinds 2010!

Telescopische Spudpalen

jachten vanaf 12 meter

In jachten vanaf 12 meter kan er gekozen worden voor 1 of 2 telescopische spudpalen, elektrisch of hydraulisch.

Vragen? Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord!

1
2
3
4
1

Telescopische spudpalen steken gemakkelijk tot 4,5 meter  –> mogelijk tot 7 meter

2

Met één druk op de knop vanuit de stuurhut ligt uw jacht binnen enkele seconden muurvast.

3

door een ingebouwde getijdeanker past de spudpaal zich feilloos aan aan de veranderingen van eb & vloed en golfslag

4

Spudpalen in de media

Houten Spudpalen

jachten tot 12 ton

In jachten tot 12 ton kan er gekozen worden voor een houten Azobé spudpaal, handbediend of elektrisch. De benodigde inbouwruimte is slechts Ø120mm waardoor er in elk jacht de ruimte en de mogelijkheid is om deze in te bouwen. Een groot voordeel van de houten spudpaal is dat u deze overal kan gebruiken waar het water niet dieper is dan 2,5 meter.

Vragen? Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord!

Telescopische spudpalen

Ervaringen van gebruikers

Mijn vrouw heeft wat problemen met haar gewrichten en ze maakte zich altijd zorgen als we moesten afmeren. Dus toen ik over spudpalen las, wist ik het meteen: dit is de oplossing voor ons.

“We zijn al op leeftijd en wilden ons schip inruilen voor een kleinere maar dat hoeft nu niet meer”
Door het ingebouwde getijde-anker weet ik dat de spudpalen zich feilloos aanpassen aan de veranderingen van eb en vloed. Ook reageert het perfect op de golfslag. Dat geeft niet alleen geen omkijken, maar is ook geruststellend. Daarbij blijf ik me verbazen over het bedieningsgemak van dit systeem. Op de knop drukken en binnen vijf seconden lig je volledig stabiel. Ik hoef de stuurhut niet eens meer uit.

De Hasselter aak van een stadsgenoot lag roerloos voor de brug te wachten. Wat een beheersing!, dacht ik. Die man is zijn schip werkelijk de baas.

Een paar weken later nodigde dezelfde man mij uit de aak eens van binnen te bekijken. Trots toonde hij mij een ingenieuze constructie onder de mastvoet. De mast van de aak bleek hol; in de mast bevond zich een spudpaal.Ik dacht slechts: dat wil ik ook.
Nu hebben we aan boord van onze stevenvlet ook een spudpaal; mogelijk nog fraaier weggewerkt dan in mijn voorbeeldaak. Toys for the boys? Ja en nee. Ja, want je kunt ook prima zonder. Nee, want het verhoogt de veiligheid, verlaagt de drempel om te ankeren en vergroot daarmee het vaarplezier aanzienlijk. De spudpaal brengt bij ons aan boord een plezierige speelsheid. In niet al te diepe wateren is opeens elke plaats een ligplaats. Vast is vast. 
Ik verheug mij op de bewonderde blikken van collega-watersporters. Wat een beheersing!

Spudpalen hebben mijn plezier in het varen ontzettend vergroot. Ik zag altijd erg op tegen het aanmeren in drukke gebieden. Echt jammer dat ze dit systeem niet eerder hebben uitgevonden want het is werkelijk ideaal. Ik was bang dat je de spudpalen goed zou kunnen zien zitten en dit mijn boot zou ontsieren, maar dit is gelukkig absoluut niet het geval.

“Ze zijn zeer netjes weggewerkt en nauwelijks zichtbaar”
Spudpalen zijn voor mij echt een uitkomst en aanmeren is, ook bij onstuimig weer, werkelijk binnen een halve minuut geregeld.

Houten spudpalen

Ervaringen van gebruikers

We varen vaak in Friesland en daar is het heel eenvoudig stutten tot 2 meter met een enkelvoudige paal, een telescopische is dan niet nodig. Als je aankomt bij een overvolle jachthaven passen we “smart” aanleggen toe: haaks liggen, de spudpaal uit en je neemt alleen de breedte van je schip in beslag! Liefhebbers van kleinere vaarwateren (net als ons) zullen de spudpaal waarderen, wij gebruiken hem namelijk elke dag.

Even een kopje koffie drinken of even lunchen is eenvoudig, naar de oever varen en de paal laten zakken.

Dit is het grote voordeel van de spudpaal… even aanmeren zonder ‘gedoe’ en zonder vies anker. Indien er grote golfslag is varen we een slootje in en liggen we op de mooiste plekjes waar een ander zich niet aan waagt omdat het anker uitgooien in een sloot van 10meter breed nog niet zo makkelijk en praktisch is.“Door de spudpaal kunnen we de natuur ‘beleven’ op een eenvoudige manier
Wij gebruiken de spudpaal vooral als we overdag een rustig plekje langs de oever willen opzoeken, en dan wat in de buitenlucht willen lezen. Ook hebben we hem wel gebruikt in de situatie dat we moesten wachten voor een sluisje: ingang naar het Paterswoldse meer; druk, smal en gelukkig ook ondiep. Daar kwam hij prima van pas.
De spudpaal gebruikten we ook als we overnachtten in de Biesbosch,stille plekjes zonder dat je aan de wal hoeft. Let wel op wisselende waterstand, het moet rondom diep genoeg zijn anders lig je bij draaiende wind alsnog met de achterkant vast. Ik ken eigenlijk geen nadelen van de spudpaal, anders dan de meerkosten,vaak is het te diep om hem te gebruiken, dan gaan we alsnog ankeren.
Ik zou een spudpaal zeker aanraden voor het vaargebied dat wij prefereren, en dat ook zo bij het ontwerp van de Mooie Nel hoort nl. ondiepe plekjes waar je met geringe kruiphoogte kunt komen.
“Daar vinden wij rust en natuur”
Afmeren is lastig als je alleen vaart, daarom heb ik de spudpaal”in laten bouwen. Zo kan ik zonder moeite de kop van de boot vast/los maken zonder dat de boot weg/afdrijft.
“Ik ben nu niet meer afhankelijk van afmeerfaciliteiten”
Ook keren in nauw vaarwater wordt gemakkelijker, met de spudpaal uit draait de boot om zijn as.